Картографските методи на разбираем език – онлайн курс


Картографските методи на разбираем език – онлайн курс

Една от най-трудните за разбиране от географите теми ще бъде поднесена така, че да разберете колко лесно и приятно всъщност е използването на различни картографски методи. Курсът е изцяло практически и включва изработването на около 15 (точната бройка зависи само от ентусиазма на участниците 🙂 ) самостоятелни проекта за карти:

 • чрез метод със знаци – няколко варианта – количествени/ качествени показатели и съответно с различни форми, нюанси, размери;
 • чрез метод с художествени знаци
 • чрез линии с няколко визуални променливи
 • чрез линии на движение с няколко визуални променливи
 • чрез ареали
 • чрез качествен и количествен фон
 • чрез картограма и картодиаграма, заедно или поотделно
 • чрез изолинии
 • чрез точков метод, с акцент върху различната големина на символите и особеностите на точковите карти
 • чрез локализираща диаграма

На курсистите ще бъдат предоставени данни за работа, които са специално разработени за целите на упражненията.

Предварителни изисквания към курсистите:

 • Завършена програма по Дигитална география или
 • Завършена бакалавърска/ магистърска степен в областта на географията, регионалното развитие, туризма
 • Висока обща култура или опит в областта на картографията/ ГИС
 • Базови познания в работата с QGIS, ArcGIS или друг ГИС софтуер

Имаме изисквания за базово познаване на теорията в тази област, защото в курса няма да се спираме на основните теоретични постановки в детайли. Очакваме също така курсистите да имат представа от основните концепции при работа с географски данни в софтуерна среда – какво е слой, как се добавя към проект и как се достъпват основните настройки за слоевете.

 

Време за провеждане

Курсът се състои от модули, които ще бъдат достъпни на всички участници. В тях се намират всички инструкции за работа с данните, самите данни и важни моменти от теорията, които трябва да бъдат усвоени. Освен дигиталното съдържание, по време на курса ще бъдат организирани и две онлайн работилници, в които ще разгледаме на живо някои интересни казуси, ще дискутираме на кое трябва да се обърне по-голямо внимание и кои са подводните камъни, за които трябва да внимаваме, когато изобразяваме различни видове географски данни върху карти.

Записване и заплащане на таксата

Записването става чрез попълване на формуляра в долната част на тази страница и избор на най-удобния за вас начин на плащане. След като прегледаме вашите данни, ще изпратим потвърждение за записване и информация как да направите плащането на посочения от вас email. Срокът за плащане е до деня на стартиране на курса.

Цена: 120 лв с ДДС

За лектора

Д-р Евгения Сарафова е вече почти 5 г. титуляр на задължителната дисциплина “Картография”, изучавана от 7 специалности в СУ “Св. Климент Охридски”. Още през 2017 г. предметът е изцяло трансформиран и с много нови теми, които запознават студентите с тази иновативна и технологична наука. Темите, свързани с тематичното картографиране, по лични наблюдения са най-неразбраните и смятани за трудни от географите. Не липсват грешки дори в учебни помагала, публикувани за използване в средното образование.

Всъщност, чрез използване на кратък списък от въпроси, на които да си отговорим, и поредица от лесни стъпки, можем да подбираме най-подходящите картографски методи уверено и без притеснения. Освен това съвременните софтуери ни дават безкрайни възможности за избор на цветове, шрифтове и елементи за красиво оформяне на тематичните карти.

Можете да разгледате дигиталното съдържание на гл.ас. Сарафова, което е публично достъпно, в уеб сайта на дисциплината “Картография” на адрес http://cartography.bg/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Съдържанието е защитено