Въведение в ГИС – двудневно обучение


Въведение в ГИС – двудневно обучение

Географските информационни системи са инструмент, чрез който се създават, обработват и презентират разнообразни видове географски (геопространствени) данни. В това обучение ще представим най-важните понятия, инструменти и възможности за работа с геопространствени данни, специално поднесени за начинаещи потребители.

Начин на провеждане

Обучението е изцяло онлайн, в платформата Zoom.

Часове на провеждане: от 10:00 ч. до 16:00 ч., с 1 час обедна почивка.

Обучението ще бъде с фокус върху разнообразните източници на данни, инструменти и функционалности в софтуера. Работим с QGIS и всеки потребител може свободно да използва софтуера – без небходимост от лицензи или плащане на допълнителни такси.

По време на обучението ще направим демонстрации и упражнения като:

 • Основи на работата с пространствени данни
 • Какви са основните видове слоеве и защо е важно да ги различаваме
 • Как да работим с данни от български агенции – АГКК, ИАГ, ИАОС и др.
 • Какви основни операции със слоеве и настройки за визуализация можем да извършваме, за да направим карта
 • Основни етапи при оформлението  на карти

Всички демонстрирани данни и инструкции ще бъдат предоставени на участниците, заедно със сертификати.

Цена

Цената на обучението е 350 лв. без ДДС.

За да се запишете, моля попълнете данните си във формуляра по-долу. Ще получите писмо с потвърждение и информация за възможностите за плащане на таксата (чрез банков превод, каса Easypay или Epay).

Вашият лектор

Обучението ще бъде водено от гл. ас. д-р Евгения Сарафова, част от екипа на катедра “Геопространствени системи и технологии” в Геолого-географския факултет на СУ. Тя е част от екипа на Световната банка, разработил предложението за Национален профил на риска от бедствия на България. Автор е на повечето географски карти в документа и приложенията към него.

Евгения е географ по призвание и образование. През 2016г. тя защитава дисертация на тема „Пространствено моделиране на екотуристически потенциал с използване на спътникови изображения и ГИС” в Института по космически изследвания и технологии – БАН. Има професионален опит, свързан с менторство на студенти и ученици по различни проекти и програми и е прекарала почти 10г. в корпоративния свят. Съосновател на образователния сайт Географ БГ.

През 2016г. Евгения става част от най-голямата и най-престижна селекция от млади глобални лидери на Forbes Bulgaria „30 под 30“. През 2017г. е номинирана за Жена на годината в категория „Интернет“. През пролетта на 2018г. завършва Лидерската академия на Съвета на жените в бизнеса в България. В началото на 2019г. Евгения е лектор в TEDxSofia. Презентацията можете да видите тук.

 

 • 00

  days

 • 00

  hours

 • 00

  minutes

 • 00

  seconds

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *