Многобройните постижения на участниците в нашето голямо майско предизвикателство

В началото на месеца, посветен на един от най-истинските български празници – 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, обявихме отново записването за участие в нашите безплатни онлайн курсове –

  1. „Как да разказваме истории с новите географски технологии?“
  2. „Създаване на уроци във виртуална реалност“
  3. „Интерактивна визуализация на данни“

И отново стотици се впуснаха смело в нашето предизвикателство, както от родината ни, така и българи, живеещи в 4 други държави в Европа.

По-долу може да видите картата, визуализираща данните, генерирани в графата за населено място на всеки участник, който бе решил да се присъедини към нас и ни е гласувал доверието си. 

През изминалите 3 месеца всеки от нас излезе от своята зона на комфорт и се сблъска с немалко нови дигитални инструменти и решения – някои по-лесни, други по-трудни, но всички целящи да направят науката география още по-интересна, достъпна и приятна за всички.

Разбрахме, че ако подходим творчески към отправените ни предизвикателства, то животът става много по-забавен. Преоткрихме, че ни е необходима само една дума, за да създадем вълнуваща географска история, която би могла да обиколи света и да въздейства емоционално на нашите читатели. Имахме невероятната възможност, разхождайки се виртуално из 360-градусовите панорами, да се насладим на красотата на заобикалящата ни природа както в България, така и в света, само с едно щракване на бутона на мишката. Научихме, че, чрез новите технологии, съчетаването на досадните и необхватни статистически данни от математиката с географската наука могат да ни „потопят в оазис сред пустиня“ за часове неусетно време. И какво ли още не…

Ние вярваме, че дигиталните технологии променят света към по-добро! За да се опитате да ни повярвате в тези думи, избрахме да Ви представим някои от най-интересните, актуални и забавни интерактивни визуализации на данни, които нашите участници създадоха през изминалите дни от това майско предизвикателство!

На първата визуализация можете да видите данни, свързани с консумацията на алкохол и тютюн в света. Авторът на проекта е Денислав Тодоров.

Следващата визуализация ни представя увеличаването на градското население в периода 1960 г. до 2017 г. Проектът е създаден от Диана Стоянова.

Тази интерактивна визуализация ни представя графика на доходите на човек от населението в България и в съседните държави. Проектът е изготвен от Красимира Янкова-Грозданова.

Визуализацията отдолу ни представя един актуален проблем в България – влошаващата се демографска ситуация. Проектът е създаден от Стелена Ангелова.

Идеята на Дина Кирилова за следващия проект е да ни представи интерактивно данните за хора, живеещи със СПИН по света.

Този проект отдолу също е изготвен от Дина Кирилова и цели да ни представи какви са данните, свързани със здравеопазването, в 4 страни, включително и България.

Чрез следващия проект, изготвен от Илияна Стаменова, можем да видим как се променя средната продължителност на живота у нас през годините – още от 1800 г. до наши дни.

Чрез следващата визуализация можем да видим нивото на въглероден диоксид в няколко балкански страни, включително и у нас. Темата е актуална, поради задълбочаващия се проблем с глобалното затопляне. Авторът на проекта е Ваня Иванова.

Представената визуализация на данни по-долу е свързана с факторите добив на нефт и доход на персонала на въоръжените сили в страните Саудитска Арабия, Русия и Кувейт. Проектът е създаден от Ади Здравкова.

Представяме Ви проект, чиято идея е интерактивно да визуализира данни за 5 държави, свързани с показателите за раждаемостта. Идеята и създаденият проект са на Стефан Петров.

И накрая една вълнуваща всички тема – възходът на Катар и неговото развитие. Проектът е създаден отново от Стефан Петров и съпоставя икономическото развитие на Австралия с Катар.

Не на последно място, споделяме с Вас и една малка част от споделените мнения и впечатления на нашите участници. Признателни сме да получим като обратна връзка тези невероятни отзиви, както и че ни гласувахте доверие и се впуснахте в нашето предизвикателство с толкова ентусиазъм и вдъхновение! За нас беше удоволствие да работим и да се обучаваме заедно! Светът се нуждае от промяна, но не забравяйте, както споделя Махатма Ганди, че Вие самите –

„Трябва да бъдете промяната, която искате да видите в света!

Благодарим Ви сърдечно!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *