Географски технологии – обучение за учители


Географски технологии – обучение за учители

В края на лятото, точно преди да започнем отново активния сезон, ще направим тридневен маратон за географски технологии.

Структурирали сме програмата така, че да обхванем голям набор от теми:

 • Географски информационни системи
 • Спътниково наблюдение на Земята
 • Картографски методи (способи) и как да правим бързо и лесно карти в ГИС, за да ги демонстрираме нагледно пред учениците
 • Интерактивна визуализация на данни
 • Работа с виртуални глобуси и как да ги използваме, за да правим трудните задачи, свързани с измерване по топографски карти – лесни като детска игра

Обучението ще бъде с фокус върху разнообразните видове софтуер (работим и демонстрираме само безплатни решения), източници на данни и богатството, което те ни дават, когато искаме да презентираме.

По време на обучението ще направим демонстрации и упражнения като:

 • Как да използваме ГИС, за да създаваме вълнуващи уроци, независимо в кой клас преподаваме?
 • Къде и как да откриваме спътникови изображения?
 • Как да направим урока за картографските проекции вълнуващ?
 • Как да използваме Google Earth с топографски карти, за да правим профили на релефа?
 • Как да изчисляваме площи, разстояния и наклони чрез виртуален глобус, вместо да използваме хартиена топографска карта?
 • Как да покажем нагледно картографските способи на учениците?

Тъй като времената са непредсказуеми, предоставяме възможност на участниците сами да изберат дали да бъдат с нас в залата в София или да се включат през Zoom. На всички участници ще предоставим всички набори от данни, с които ще работим, както и ще съдействаме за инсталацията и конфигурирането на софтуерите, които ще демонстрираме. Така всеки, който реши да се присъедини, ще разполага с голям набор от възможности след обучението за повече от интересно провеждане на уроците. Всеки от дните ще бъде посветен на една от тези технологии, като специален акцент ще направим на използването им за създаване на уроци и интерактивно съдържание. Теорията ще разгледаме съвсем набързо, защото обучението е практически ориентирано.

Ще обърнем специално внимание и на темите от Модул 6 – профилирана подготовка, за които ще получите много допълнителни материали.

Обучението ще се проведе от 09:30 до 16 ч. на 23, 24 и 25 август 2021 г. Всеки участник може да избере дали да присъства лично или да се включи през Zoom.

Предварителни изисквания към участниците

Обучението е въведение в технологичната част на географската наука и свързаните с нея иновации. За да се включите, не е нужно да имате предварителен опит с която и да е технология, но задължително трябва да умеете да работите с компютър, да ползвате свободно интернет и електронна поща. Препоръчваме горещо да работите на свой собствен компютър, за да може да използвате след това в реална работна среда софтуера, данните и уроците, които ще разглеждаме. 

Какво казват участниците в предходни наши обучения

„Благодаря Ви за прекрасните лекции! Те разширяват знанията ми в сфера,в която поне до момента се чувствах напълно безпомощна.“

„Темите са толкова ясни, човешки написани и разбираеми. Видеата допълват обучението, а упражненията и това, че усещам постоянната Ви подкрепа, ми дава кураж да не се отказвам в тези толкова нови за мен области!!!“

„Благодаря Ви много за чудесното обучение, което е много интересно и със сигурност ще бъде от полза на нас учителите, които имахме нужда точно от това, за да бъдем в крак с времето. Благодаря!“

„Благодаря Ви за знанията и уменията, които ни давате! Успяхте да разчупите стереотипа и да ни предложите нещо ново, актуално и интересно. Обичам да уча нови неща, а Вие ми давате стимула да се развивам… Ако организирате ново обучение – отново ще участвам.“

Обратната връзка от нашите обучения, проведени от 2019 г. досега, ни кара да се гордеем:

 

 

Вашият лектор

Обучението ще бъде водено от д-р Евгения Сарафова, която е и автор на темите, свързани с геопространствени технологии, в учебника за 12. клас за Модул 6 на издателство KLETT.

Евгения е географ по призвание и образование. През 2016г. тя защитава дисертация на тема „Пространствено моделиране на екотуристически потенциал с използване на спътникови изображения и ГИС” в Института по космически изследвания и технологии – БАН. Има професионален опит, свързан с менторство на студенти и ученици по различни проекти и програми и е прекарала почти 10г. в корпоративния свят, който след първото майчинство заменя с предприемачество и преподаване в СУ.

През 2016г. Евгения става част от най-голямата и най-престижна селекция от млади глобални лидери на Forbes Bulgaria „30 под 30“. През 2017г. е номинирана за Жена на годината в категория „Интернет“. През пролетта на 2018г. завършва Лидерската академия на Съвета на жените в бизнеса в България. В началото на 2019г. Евгения е лектор в TEDxSofia. Презентацията можете да видите тук.

Цена и записване

Цената на курса е 120 лв с ДДС. В нея влизат обучение на живо или през Zoom (по желание на участника), помощ при сваляне и инсталиране на софтуера (ако е нужно), разработени упражнения и данни. Заплащането може да стане по банков път или на каса Easypay.

Препоръчваме участниците да работят на свой лаптоп, за да може да запазят работната си среда след курса. По желание можем да осигурим и техника от наша страна.

Запишете се, като попълните формуляра по-долу. Ако имате въпроси, ще се радваме да съдействаме – пишете ни на weare@pixelcompanystudio.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *