Десетки участници се гмурнаха с интерес в нашето лятно предизвикателство за работа с ГИС

Лято 2020 пристигна неусетно, а с него и желанието за все повече и повече нови и незабравими моменти и приключения. Лятото е най-любимият сезон за много хора – то е книгата на надеждата, дълго чаканото вдъхновение за хората на изкуството, палитрата от жадувани цветове и нюанси на всеки художник, единството от най-прекрасни емоции, които изпълват и топлят душата на мечтателите поне до следващото лято…

За никого не е тайна, че всички ние съчетаваме в себе си малка или не чак толкова малка част от хората на изкуството, художниците, мечтателите, картографите, географите и от кого ли още не. Затова, какви по-подходящи условия – от безвремието в пламенната юлска жега, жаркото широко усмихнато слънце, лятното нестихващо вдъхновение и „жаждата“ за прохлада от дълбините на новото, могат да ни потопят в свежестта на ГИС света?

Нашето пътешествие в свежия свят на Геопространствените технологии, чрез което научихме какви са основните модели на данни в ГИС, как да работим с тях и най-важното – как да изработваме красиви карти с наличните данни, започна на 6 юли и продължи 3 седмици – до 26.07.2020 г.:

  • 06 – 10 юли: Модул 1 – Въведение в QGIS
  • 11 – 14 юли: Модул 2 – Работа с векторни данни в ГИС
  • 15 – 19 юли: Модул 3 – Работа с растерни данни в ГИС
  • 20 – 26 юли: Модул 4 – Картографско оформление

Обучението съчета познания от няколко области – ГИС, наблюдение на Земята и дигитална картография. С нас в това лятно предизвикателство се впуснаха 45 участници.

Във финалния модул на обучението всеки участник изработи успешно свой индивидуален проект, свързан с работа с разнообразни видове данни в QGIS.

Представяме Ви малка част от всички проекти, които нашите участници направиха с огромен интерес. Визуализациите показват разнообразни видове данни:

  • връх Мон Блан, Алпи – изготвен по самостоятелната задача за работа с растери в QGIS от Ивелина Николаева; използван е растерен модел на релефа в съчетание с картографската техника сенкорелеф и оцветяване по височина:

 

  • планински масив Килиманджаро – изготвен по самостоятелната задача за работа с растери в QGIS от Теодора Колева с използване на растерен релеф, техника сенкорелеф и хипсометрично оцветяване:

 

  • музеят под открито небе – Помпей – изготвен по самостоятелната задача за работа с растери в QGIS от Лилия Матрачийска. Под спътниковото изображение има добавен сенкорелеф за по-добра пластичност на изгледа:

 

  • величествената Пирин планина – изготвен по самостоятелната задача за работа с растери в QGIS от Лилия Матрачийска:

 

  • град Созопол – изготвен по самостоятелната задача, свързана с работа с разнообразни видове данни в QGIS от Теодора Колева:

 

Не на последно място, споделяме с Вас и една малка част от споделените мнения и впечатления на нашите участници. Благодарни сме да получим като обратна връзка тези поредни положителни отзиви, както и че ни гласувахте доверие и се впуснахте в нашето лятно ГИС предизвикателство с толкова ентусиазъм и вдъхновение!

Радваме се, че не се отказахте пред трудностите, които се явиха на пътя Ви в този нов дигитален свят! За нас е истинско удоволствие да работим и да се обучаваме заедно!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *