Оригинална визуализация на данните за глобалното затопляне ни дава повод да се замислим


Warning: Undefined array key "file" in /home/pixebfrw/public_html/wp-includes/media.php on line 1686

Статистически данни, различни статии във вестници и списания, многобройни публикации в социалните мрежи и онлайн пространството… Кой ли днес не се занимава с промените в климата? Един от най-колоритните учени, които популяризират по интересен начин тази наболяла за света тема, е –

Едуард (Ед) Хокинс, който по професия е климатолог.

Той става популярен чрез измислените от него „затоплящи се ивици“, които представляват интересен и лесен за възприемане начин за визуализация на статистическите данни, доказващи глобалното затопляне. Всяка ивица представлява 1 година, а нейният цвят е определен спрямо средната годишна температура.

Затоплящите се ивици на глобално ниво – показани са данните за годишните средни температури на планетата. Всяка ивица съответства на 1 година. Данните са за периода 1850 – 2018 и са от UK Met Office.

Хокинс е докторант по астрофизика в университета в Нотингам (1999 – 2003) и е научен сътрудник в Съвета за научни изследвания в областта на околната среда в катедрата по метеорология в университета на Рединг, Бъркшър (2005 – 2013).

Реализацията му като климатолог е богата. Той е професор по климатология в университета на Рединг, водещ е на проекта “WeatherRescue.org”. Това е граждански научен проект, в който доброволци преписват данни от исторически метеорологични записи за дигитален анализ; автор е на визуализацията както на климатичната спирала, така и на графиката за „затоплящите ивици“, която се използва от метеоролозите в годишната кампания #MetsUnite на “Climate Central” за повишаване на осведомеността на обществото.

Климатичната спирала на Ед Хокинс

Неговата концепция за „затоплящите ивици“ показва проблема с изменението на климата, който изисква елементарна комуникация за неговите ефекти в местен мащаб. Този набор от визуализации подчертава как сме свидетели на промяната на температурите по целия свят през миналия век, дори и повече. Цветът на всяка ивица представлява температурата за една година, подредена от най-ранните налични данни на всяко място до сега. Цялата друга излишна информация се премахва, така че промените в температурата да се виждат просто и безспорно.

Как изглеждат ивиците за България?

Отговорът е ясен – все по-червени в последните години. Данните обхващат периода от 1901г. до 2018г. и са от Berkeley Earth.

… и за други страни по света

Непал:

Китай:

Либия:

Обединеното Кралство:

САЩ:

Виждаме, че не са необходими само числа, за да може една информация с важно съдържание да бъде предадена на някого. Цветовете, конкурентно на числата, успешно биха помогнали за възможността да се разчете правилно това съдържание. Изображението отдолу, чийто автор е Ед Хокинс, ни представя годишни глобални температури от 1850 до 2019г. –

На следващото изображение Ед Хокинс представя картографиране на промените в глобалните температури за всяка година от 1850 до 2018г.

Мислите ли, че тенденцията на затопляне е видима с „просто око“?

Интерпретация на предишното изображение е следващото такова, но на него е представена диаграма, на която „затоплящите ивициобозначават поотделно данните за различните райони на света . Графиката по-долу е съставена от всички страни по света по региони, време и температура.

Логично е, поради съществуването на причинно-следствена връзка, да си зададем и въпроси като „Защо се случва глобалното затопляне?“, „Кои са причините за него?“, „Какви са последиците от него?“ и т.н.

Следващото изображение би могло да отговори на въпросите, свързани с това кои са главните причини за глобалното затопляне днес, според гледната точка на Ед Хокинс –

Месец юли 2017г. беше един от най-горещите месеци, регистрирани някога в световен мащаб. Ето още една интересна визуализация от него по въпроса, като тук всяка държава е представена с отделно стълбче:

Следващата анимация представя повишаването на морското ниво в периода от 1880г. до 2017г. :

Приложението на „затоплящите ивици“ не е само в науката климатология. По иновативен и интересен начин идеята на Ед Хокинс се въплъщава също така и в различни области от нашето ежедневие. Например Марк Хенсън от Минесота е тунинговал своя Tesla Model 3 с графиката на „затоплящите ивици“:

Друг пример, свързан с транспорта, е влак във Фрайбург, Германия, който отново е тунингован с графиката.

Още едно приложение на графиката е в екстериора на различни сгради по света. Със „затоплящите ивици“ е декорирана част от сграда в Ню Йорк, където минувачи биха могли да си направят запомняща се снимка, като тази по-долу:

Идеята е използвана и за реклама на билборд на австралийска банка –

И не на последно място – за аксесоари и украшения, които да напомнят на хората какво представлява този проблем и защо е важно да вземаме мерки.

Глобалното затопляне е актуална тема от години насам, ще бъде и в бъдеще. Необходимо е да насочим действията си към промяната сега, защото утре може да бъде късно. Това може да стане чрез запознаване с предоставените ни данни и като си дадем сметка, че ако не вземем мерки скоро, може да бъде късно.

 

Промените обикновено са трудна стъпка напред във времето, но в ретроспективен план може да се окаже, че са най-хубавото нещо, което ни се е случвало. Може да ни вдъхновят да опитаме съвсем нови неща или да поемем вълнуващи рискове.

А, както споделя и Бил Клинтън –

„Цената да правиш едно и също нещо е много по-висока от цената на промяната.

Нуждаем се от смелост, а не от надежда. Смелостта е решимостта да се справяш добре, без да гарантираш щастлив край.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *