Как да разграничим мъгла от сняг на сателитно изображение?

Визуалната интерпретация на изображенията е едно от най-важните умения, които трябва да упражняваме постоянно, за да можем да разбираме добре процесите и обектите, заснети на Земята.

Мъглата и проблемите, които тя предизвиква като понижава качеството на въздуха в големите градове у нас, напоследък много често се дискутира. Нека погледнем как изглежда тя от Космоса:

На това изображение от 18.12.2019 г., заснето от сателита Landsat-8 (NASA & USGS), можем да видим част от България – Софийската котловина, Витоша, Верила, котловините по течението на Струма и съвсем малка част от Рила.

На този ден в сутрешните часове (когато е направено заснемането) можем да видим мъглата, заемаща най-ниските части на Софийската котловина, малка част от Радомирското поле, Кюстендилската котловина и долината на р. Струма след него.
Тя изглежда видимо по-пухкава от снега, който покрива високите части на Витоша и Рила планина.

В същото време, ако я сравняваме с облаци, тя може по-трудно да бъде разграничена. В зимните дни обаче, когато има типични температурни инверсии в котловините и по долините на някои реки у нас, гледката като на изображението по-горе е много типична – в котловините и по долините има мъгла, която заема идеално формите на релефа, а по високите части е слънчево и безоблачно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *